Buzağı Doğumunda Dikkat Edilecek 8 Altın Kural
BUZAĞI DOĞUMUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 8 ALTIN KURAL
1- Doğum yapacak inek doğuma yaklaşık 1 hafta kala diğer hayvanlardan ayrı sakin ve temiz bir doğum bölmesine alınır. Mümkünse serbest bırakılır ve altına bolca kuru altlık serilir.
2- Doğumu başlamak üzereyse ya da baş suyu gelmediyse beklenir ve normal bir doğumun ıkınmalar eşliğinde 30 dakika içinde kendiliğinden olması sağlanır. Başsuyu gelmesine rağmen 2 üç saat geçti ise ters gelme ya da diğer pozisyon bozukluklarına karşı temiz elle kontrol edilir. İki bacak ve arasında baş olmayan pozisyonlarda kesinlikle zorlanmaz. Böyle bir durumda veteriner hekim çağrılır. Pozisyon normal ise ıkınma ile eş zamanlı çekme kuvveti sağ ve sol bilekten ayrı ayrı uygulanır. Bazı durumlarda doğum sedyesi ya da doğum krikosu kullanılabilir.
3- Yavru
çıkarıldıktan sonra nefes alması için burun içi uyarımı ya da soğuk su boca
edilir. Yeni doğan buzağının nefesi çok hırıltılı ise bir, iki dakika baş aşağı
tutulur ki yavru suları akciğerden aksın. Bu tür durumlarda doğum krikosu yanınızda olması size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Doğum krikosu özellikle
balgam yutma durumlarında buzağıyı kafası aşağı gelecek şekilde asmak gerektiğinde
çok pratiklik sağlayacaktır. Eğer buzağı içeride fazla kalmış ve balgam yutmuş
ise bunun çözümü baş aşağı asıp yuttuğu balgamı çıkarmaktır. Bu yapılmadığında
ciğere kaçan sıvı hayvanın ölümüne neden olabilir
4- Yavrunun göbek kordonu sprey ya da tentürdiyot ile dezenfekte edilir ve bağlanır. Annenin yavruyu yalaması sağlanır. İnekler doğumdan sonra yavrularını yalarlar ki yavrunun tüm refleksleri uyansın.
5- Buzağı doğumundan sonra İlk 3 saat içerisinde canlı ağırlığının yüzde 3 ü kadar kolostrum yani ağız sütü mutlaka içirilmelidir. Çünkü annesi tarafından sentezlenen bağışıklık unsurları zaman uzadıkça bağırsaklardan emilemez. Bu nedenle emme refleksi olmasa bile sonda yoluyla ya da doğal yolla ilk üç saat "ağız” vücut ısısında verilmelidir. Buzağı doğuran ineğin ağız sütü kanlı, bozuk ya da yok ise yeni doğurmuş başka bir inekten taze olarak alınmalıdır. Ya da daha evvel dondurulmuş "ağız” sıcak su banyosunda ısıtılarak verilmelidir.
6- Yeni doğan buzağı yavru doğum bölmesinde annesi ile en fazla 3 gün kalmalı daha sonra bireysel kulübede tek başına tutulmalıdır. Doğum yapan ineğin ne zaman sürüye katılacağı ise Lohusalık dönemi boyunca (yaklaşık 1 hafta) akıntılarının bitmesine bağlıdır. Akıntıları biten inek sürüye katılabilir.
7- Doğumdan sonra buzağı en fazla 3 ay süt emmeli ve büyüdükçe süt azaltılmalıdır. Buzağının başlangıç ve büyütme yemi artırılmalıdır ki midesi yeme alışsın. Sütü azaltılan buzağı yem ile doyunca sütten kesilmeli ve sütün yerine kaliteli yonca verilmelidir. Buzağıya sütten kesilene kadar sap, saman ve yonca verilmez. Temiz su her daim önünde hazır bulunmalıdır.
8- Bu arada doğum öncesi ve sonrası anneye ve yavruya yapılacak aşılar veteriner hekim tavsiyesine ve bölgeye göre özenle uygulanmalıdır.
Bu bilgilere ek olarak Demsa'nın hazırlamış olduğu Doğum adımları infografik görselinide sizlerle paylaşmak isteriz.